Solidariteit met Oekraïne – steun aan de mensen die al acht jaar in oorlog leven

Oorlog is helaas niks nieuws voor veel mensen in oost-Oekraïne, wel de internationale aandacht die er nu voor is. In het frontgebied rondom de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk leven mensen al acht jaar in oorlog: tenminste de mensen die niet vertrokken zijn. Zij die zijn gebleven leven in een gebied waarin de instrastructuur grotendeels is afgebroken en veel van wat er nog wel aan diensten toegankelijk is, wordt door burgers en maatschappelijke organisaties opgezet. Vostok SOS is zo’n organisatie, die zich al jaren inzet voor mensenrechten en de humanitaire en psychologische ondersteuning die mensen in oorlogsgebied maar al te hard nodig hebben.

De mensenrechtenverdedigers van Vostok SOS, een organisatie die in 2014 onstond uit het samengaan van twee bestaande organisaties, hebben hun sporen verdiend in mensenrechtenwerk en noodhulp. Niet alleen leveren zij al acht jaar cruciale steun aan mensen in een gebied in oost-Oekraïne dat verder door weinig andere organisaties bestreken wordt, ook werden toenmalig directeur Konstantin Reutski en Yevhenii Vasyliev nog in augustus 2020 twee dagen gearresteerd op een mensenrechtenmonitoringsmessie tijdens de nasleep van de presidentsverkiezingen in Belarus. Hun werk strekt zich uit van hulp aan interne vluchtelingen, juridische steun, mensenrechtenmonitiring en humanitaire hulp. Dit zijn mensen die zich al jaren met veel persoonlijke opofferingen en hart en ziel voor mensenrechten inzetten, en helaas is ook nu weer hun inzet gevraagd.

De afgelopen weken zijn niet alleen de internationale spanningen toegenomen, maar ook het geweld in hetg frontgebied. Het verwoeste kinderdagverblijf in Stanytsia Loehanska vorige week bleek slechts de aftrap voor een nieuwe geweldsspiraal: inmiddels zijn beschietingen aan de orde van de dag, ook in veel plaatsen aan de frontlijn die jarenlang niet zulk geweld hebben gezien.

Een huis is beschadigd in de Oblast Luhansk door toegenomen beschietingen in aanloop van de Russische invasie. Beeld: Vostok SOS

In reactie heeft Vostok SOS een inzamelingsactie gestart via het rekeningnummer van Libereco (dat als ANBI erkend is in Nederland) om tegemoet te komen aan de behoeften van de mensen in het frontgebied. De organisatie zet haar uitgebreide ervaring met het leveren van humanitaire, medische en psychische hulp in om medicijnen te leveren, te helpen met evacuaties en het vinden van tijdelijke huisvesting en telefonische hotlines op te zetten voor humanitaire, medische, psychologische en juridische steun.

Op dit moment hebben de mensen in Oekraïne onze solidariteit hard nodig, in het bijzonder de mensen die het dichtst op de oorlog zitten. Vostok SOS biedt een concrete manier voor ons om die steun te leveren. Doneren kan makkelijk via de rekening van Libereco: https://www.lphr.org/en/humanitaere-soforthilfe-fuer-die-ukraine/.

Een verkorte versie van dit artikel verscheen op 24 februari 2022 in de nieuwsbrief van de Foundation Max van der Stoel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s